2020. már 10.

Koronavírus Észak- Spanyolországban - 1. nap iskola nélkül

írta: Evi Hernaez
Koronavírus Észak- Spanyolországban - 1. nap iskola nélkül

Közel 5000-en olvasták el néhány óra alatt az tegnap esti helyzetjelentésemet. Mivel ekkora az érdeklődés, nagy a felelősség is rajtam, és az első, tulajdonképpen még sokkban írt bejegyzésem után kötelességemnek érzem, hogy tudósítsak a jelenlegi, valódi helyzetről.

Nincs pánik. Ettől függetlenül viszont nem tudom azt mondani, hogy mindenki teljesen nyugodt.

ad-1238795_1280.jpg

Nem tudom könnyű szívvel azt javasolni, hogy nyugodtan induljatok neki a már lefoglalt dél-spanyolországi nyaralásaitoknak, hiszen az Olaszországban ragadtak most nagyon nagy bajban vannak: az Utazómajom utazási portálon jönnek a frissebbnél frissebb bejelentkezések, melyek szerint a Konzulátus nem segít a hazajutásban, viszont Szicíliáról például már minden fapados járatot töröltek, rengetegen maradtak a szigeten, ahonnan nincs se vonat, se busz Magyarországra.

Tegnap egyik pillanatról a másikra, körülbelül kettő óra leforgása alatt egy tollvonással zártak be minden iskolát nálunk. Estére Madrid tartományban szintén, majd ma délelőtt La Rioja is bejelentette a kéthetes kényszerszünetet.  

Nem ítélkezem, mindenkinek joga van eldönteni, hogy mer-e kockáztatni, de én két hete nem szálltam fel a Ryanair Santander- Budapest járatára, hogy egy három éve vágyott és jól megérdemelt csajos hétvégét csapjak a gyerekkori barátnőmmel. Mindketten nagyon készültünk rá, Pablo és a barátnőm kislánya között három hónap van csupán, elképzelhetitek, mennyire ránk fért volna egy igazi lazítós kikapcsolódás, de nem. Nem mertem. Mert féltem attól, hogy ottragadok valahol a családom, vagyis főleg a kisfiam nélkül. Nem volt olyan elrugaszkodott a jövőbelátásom: másfél héttel később Olaszországból se ki, se be. 

Spanyolországban is ez lesz-e? Fogalmam sincsen, nem kapunk élő tudósítást a parlamentből, ahol válságülésezik a kormány. Nem tudjuk, hogy mik lesznek a következő lépések. Nem tudjuk, mire számítsunk.

coronavirus-4833754_480.jpg

Vitoriában nincs hisztéria az utcákon. Csodaszép napra ébredtünk, három év után először aludtam nyolc órát egyben (haha), és olyan, mintha semmi sem történt volna. Ugyanúgy csicseregnek a madarak, ugyanúgy megy az árufeltöltés, ugyanannyi ember volt tegnap délután Mikelék boltjában, mint egy teljesen átlagos napon. 

Mi a város szélén lakunk, ám mivel halaszthatatlan dolgom volt a belvárosban, és Pablot nem tudom senkire sem bízni, villamosra szálltunk, és berobogtunk. 

Sehol semmi jele a pániknak. Még egy szájmaszkos embert sem láttunk. Volt nálunk kézfertőtlenítő (ami egyébként mindig van), és többször áttöröltük vele a kezünket az egy órás kiruccanás alatt, de tényleg semmi de semmi problémával nem találkoztunk. A tömegközlekedés működik, a boltok nyitva, a kávézók teraszán nyugodtan kávéztak az emberek.

Nem vásároltam be továbbra sem, mert egyszerűen nem tudom, mit vegyek. Beszéltem a hentesünkkel és a zöldségessel, ahová járunk, mindketten megerősítettek abban, hogy ha bármi akadozást látnának a beszállításban, egyből szólnak (megvan a telefonszámom nekik). 

cold-1947995_480.jpg

Még mielőtt valaki felelőtlenséggel vádolna bennünket, felhívom a figyelmet, hogy NINCS TELJES KARANTÉN. Nem kérték, hogy maradjunk otthon. Ha kérik, akkor természetesen betartjuk a szabályokat. Mert csakis így lehet kimászni ebből a rettenetes helyzetből, amibe a világ került. 

Kritikaként megkaptam az előző cikkem alatt, hogy milyen jogon írogatok erről, ha tegnapig nem vettem komolyan. Nos, úgy gondolom, hogy az emberek nagyrésze egyáltalán elképzelni sem tudja, hogy milyen egy hirtelen iskolabezárás. Hogy milyen egy karantén. Hogy milyen, amikor egyik pillanatról a másikra ráül a fekete felleg a városra vagy akár az országra, ahol élünk, és mindenki lélegzetvisszafojtva várja, hogy továbbhaladjon. Fogalmunk sincs róla, mert szerencsére soha nem éltük át. Nevettünk rajta, vagy éppen már hónapok óta pánikoltunk? Mindkettő reakció teljesen jogos, az ismeretlennel nagyon nehéz szembenézni. 

Mit tudunk tenni, ha bekövetkezik az, ami nálunk is? Nyugodtan nagy levegőt veszünk, és betartjuk azt, amit a hozzáértők kérnek. Vitoriában nincs oktatás. Ez van, nagyon sok családnak nehéz két hét lesz, de mindenki érdeke, hogy higgadtan megoldjuk ezt a váratlan szituációt.

Készüljünk a még rosszabbra? Nem tudom. Én személy szerint továbbra sem rohanok boltba. A szokásos heti nagybevásárláskor egy zsugorral több tejet teszek a kosárba, és talán lencsét, babot és csicseriborsót is többet veszek, mint amennyit szoktam, de se lisztet, se konzerveket nem kezdek felhalmozni.

Olvasom a híreket, és komolyan veszek minden felhívást, amit a kormány intéz hozzánk. És ha bejelentik, hogy karantén van, akkor bizony karantén lesz. Összeszorítjuk a fogunkat, és kibírjuk. Mert mindenki érdeke, hogy Európa gyorsan túllegyen ezen a krízisen. 

 Képek forrása:

 

 

 

 

Szólj hozzá