2018. dec 27.

Spanyolország másik arca: Gyertek Santanderbe!

írta: Evi Hernaez
Spanyolország másik arca: Gyertek Santanderbe!

Olcsó úticél egy hétvégi kiruccanáshoz

Amikor azt mondom, hogy Spanyolországban élek, mindenkinek a pálmafás, mediterrán, örök nyár tengerpartok jutnak eszébe. Négy vagy öt éve felraktam Facebookra egy képet az akkori hatalmas havazásról, volt, aki nem értette, hogy hol vagyok. Magyar fejjel nehéz elképzelni, hogy Spanyolország bizony nem egy egynapos úttal átszelhető ország, hatalmas területén óriási domborzati, időjárási és kulturális különbségek vannak. Én pont ezért imádom! Néha fáj a szívem, hogy nem meleg tengerparton élünk, de lehet, hogy nem is tudnék hozzászokni, én igazi kárpát-medencei lyány vagyok, nekem kell a hideg, kell a zöld, az erdők, az évszakok.

santander_blog2.jpg

Spanyolország északi részét négy nagy tartomány alkotja: Baszkföld, Kantábria, Asztúria és Galícia. Fantasztikus tengerpartok, olyanok, amiket Írországhoz vagy Skóciához kötnénk leginkább, hatalmas, végeláthatatlan zöld erdőkkel színezett hegyoldalak (a Pireneusok ugye nem egy Északi-Középhegység), valószínűtlenül zöld, tehenekkel és birkákkal tarkított legelők, 5-6 sávos meredek, de biztonságos autópályák, csodás kis-és nagyvárosok, és persze a legendás gasztronómia. Tengeri herkentyűk, tengeri halak, marhasteakek, pinchók, ausztúriai bableves, paella(nem a mediterrán turistaátverő változat!), kézműves sajtok, édességek, fehérbor, sidra, a végtelenségig sorolhatnám.
Én imádok itt élni, amikor csak tehetjük, autóba ülünk és kirándulunk, Kantábria autonóm tartomány a szivzünk csücske.

És hogy miért írok éppen erről? Mert Nektek is elérhető lehet. Ha szerettek utazni, ha belefér a költségvetésbe, akkor irány Santander! A Ryanair  tavaly március óta indít közvetlen járatot heti kétszer, hétfőn és pénteken. Anyukám most legutóbb már úgy csinálta, hogy Vecsésen aludt egy panzióban, taxival olcsón kiment reggel 5 körül a reptérre, és kézipoggyásszal, gyors beszállási lehetőséget véve simán, stresszmentesen odaért a 6.30as gépindulásig. Jó, Ryanair, azért a stresszmentesség nem teljesen igaz, meg a komfort sem, de valamit valamiért, időben kifogva egy jó ajánlatot 23 000Ft-ért láttam pár hete egy jegyet oda vissza kézipoggyásszal.
Pénteken reggel fél 10-re itt a gép, hétfőn 10-kor indul egy vissza. Egy háromnapos hétvégébe belefér ez a csodálatos, méltatlanul ismeretlen város.

santander_blog.jpg

Santander egy 185 ezer fős kikötőváros. Néhány helyen azt írják róla,hogy nem kifejezetten szép település, amivel én egyáltalán nem értek egyet. Rengeteg látnivalója akad, mi kb. 8 éve töltöttünk ott először egy egész hétvégét, és még ma is csodálattal gondolok vissza a jellegzetes sirályénektől zengő, hosszú hosszú sétákra. Mindehova gyalog mentünk, imádjuk így felfedezni a városokat. Szerintem a legjobb módja annak, hogy igazán belelássunk egy település életébe, és az sem utolsó szempont, hogy így bűntudat nélkül lehet végigkóstolni minden helyi különlegességet, hiszen úgyis ledolgozzuk a rengeteg sétával.
Santander egy félszigeten helyezekedik el, a tengerparti sétányon végigmenni már egy nagy élmény. De ha ez nem lenne elég, számos konkrét lánivalója akad: a Magdaléna palota, a Világítótorony, a Gran Casino, a katedrális, a halászfalura épült, meredek utcácskákkal tarkított városrész, a Sardinero tengerpart, ahová nyáron strandolni lehet menni, stb, stb. Sorolhatnám nagyon sokáig, de igazából szerintem egy hétvégébe ezek férnek bele úgy, hogyha nyugodtan szeretnénk végigjárni a legemblematikusabb részeket.

santander_pablo.jpg(Ez a kép tavaly nyáron készült:))


Ha esetleg hétfőtől hétfőig szeretne valaki itt lenni, akkor már érdemes autót bérelve a környéket is bejárni (az Altamira barlang 20 percre van, Comillas Gaudi Capricchiojával szintén egy nagyobb köpésnyire, rengeteg a látnivaló, ha kell, privátban nagyon szívesen segítek az utazást szervezőknek).
A nagy kérdés persze az időjárás. Aki ide készül, felejtse el az állandó napsütést és a 30 fokot. Fagyot látni nem fog, de ősztől tavaszig kellhet(!) Az esőkabát, télen a nagykabát és a csizma, de ha ezzel tisztában vagyunk, szerintem abszolút élvezhető hétvégi kiránduló célpont lehet. Nyáron sincs gatyarohasztó negyven fok, de azért kell a fürdőruha és a naptej.

santander_blog3.jpg

Tényleg mindekit biztatok, hogy ha teheti, látogassa meg Kantábria fővárosát, Spanyolország egy teljesen más arcát ismerheti meg. Azt az arcát, amilyennek én ismerem. És pluszpont, hogy ha időben szóltok, még az is lehet, hogy találkozhatunk, minden csak szervezés kérdése:) Gyertek, gyertek, és ha segítség kell, szóljatok!

Szólj hozzá