JustMom

Anya vagyok. Otthon vagyok.

Spanyol-magyar bableves á la JustMom Évi:)

2018. november 07. 12:35 - Evi Hernaez

Imádok főzni!

Mindig is szerettem enni, főzni pedig kb.16évesen kezdtem. Kikapcsol, megnyugtat, és amióta rájöttem,hogy örömet okozhatok vele, azóta lételemem, hogy finomakat készítsek a családomnak.
18voltam,amikor sörös csülköt csináltam,és a drága Apukám,aki már régen nincs velünk, könnyes szemmel mondta: 'Na kislányom, ez isteni volt. Készen állsz az életre". Azóta akárhányszor jól sikerül valami, mindig rá gondolok,hogy neki vajon ízelne-e. Mikel szerint igen, mert ő imádja a főztömet. Mióta Pablo velünk eszik, azóta pedig még jobban figyelek a minőségre.
Gyorsan kell dolgoznom, egyszerű dolgokat készítve, mert pici gyerek mellett erre van idő. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetek a minőségre: friss zöldség, gyümölcs, hús, hal, hüvelyesek!


Az utóbbiakat Magyarországon nem fogyasztottam. Néha néha egy Jókai bableves vagy a szilveszteri lencse, de ennyiben kimerült. Na de itt megismertem azt az oldalát,amit sokan nem: hát ennél változatosabb alapanyagokat kár nem kihasználni!

Jöjjön tehát a mai bablevesem receptje. Tőlem:

 

img_20181107_105015.jpg


1kiló vörösbabot tegnap reggel beáztattam. 4szer cseréltem rajta vizet,de ez úgy jött, hogy ennyiszer jutott eszembe. Lehet t¨bbször is, meg kevesebbszer is.
Feldaraboltam egy nagy fej vöröshagymát, 2 kanál olívaolajra rádobtam (egy nagy lábasban,nem csak úgy a konyhapulton:D), átfuttattam. 250gramm bacont adtam hozzá, ezzel pirítottam egy kicsit.
Közben megpucoltam 4 nagy répát, 1 petrezselymet, 2 fehérrépát, 1 kétujjnyi hosszú és kétujjnyi vastag póréhagyma darabot, 1 kisebb krumplit, 1 szép szárzellert (itt gumósat nem találok,ezért mindenhez ezt használok. Csak hozzá kell szokni.), meg egy fél tenyérnyi káposztát. Van nekem egy ilyen speckó zöldségfőző cuccosom, aminek fogalmam sincs mi a neve se, képen mutatom. De igazából egy fém szűrő,ami belefér a kotliba, bőven megteszi.

img_20181107_113930_1_1.jpg


Szóval babról lé le, hagymás bacon alapra rá, bele a szűrő a feldarabolt zöldségekkel, és felöntöttem annyi vízzel,hogy mindent ellepjen.
Az a cél,hogy míg puhul a bab, ami ugye nem 10perc, addig a zöldség megfőjön úgy,hogy turmixolható legyen. Azért fontos,hogy együtt főjenek,mert így a zöldség ízei nem vesznek kárba, mennek a babhoz:). Sóztam, borsoztam, két babérlevelet tettem bele, meg volt itthon szárított paradicsom, azt is rádobtam kettőt. Megvártam míg felforrt,levettem takarékra, és elmentem órát tartani:)
Az óra végén kivettem a zöldségeket, egy hőálló tálba tettem,és összeturmixoltam mindent. A babot pedig hagytam tovább rotyogni.

img_20181107_114326_1.jpg


Kb. Két óra alatt fő meg takarék lángon,de ez babfüggő.
Amikor már majdnem teljesen puha volt(hogy ez mikor van? Hát, kóstolgattam, próbálgattam. Amikor már krémesre lehet harapni. Buta megfogalmazás, de nem tudom másképp�), hozzáadtam a zöldségepürét,és hagytam még 10percig együtt rotyogni. Ilyenkor kell sózni, mert a répától ugye elég édes lesz.

És tádámmm, kész is. Majd rakok fel Pabloról képet, amint tolja befelé. Most megyek érte a bölcsibe:)
Azért csinált ekkora adagot,mert Mikel heti háromszor nem ebédel itthon, edzeni megy az ebédszünetben. Lefagyasztom egyes adagokban, és így tud vinni magával.

Ennyi. Egyszerű de nagyszerű. Ha kipróbáljátok, szóljatok:)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://justmom.blog.hu/api/trackback/id/tr1314358153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.